W Twoim wieku skup się na dostarczaniu wszystkich składników pokarmowych z diety;) zadbaj by w niej znajdowało się źródło białka pełnowartościowego z mięsa/jaj/ryb czy nabiału. Co do węglowodanów tutaj zasada ogólna jest taka by starać się dostarczać jak najmniej przetworzone źródła. Nie zapominaj o tłuszczach które są tak samo istotne jak reszta [...]
Olej lniany trzymaj w lodówce i ogranicz się do 5-20g dziennie. W nadmiarze nie jest korzystny dla zdrowia. Co do mięs - jakby trochę pomyśleć, to łatwo gotować w taki sposób, by cały dzień nie jeść jednego gatunku mięsa. Jednego dnia gotujesz nadwyżkę kurczaka, drugiego np. wieprzowiny - i już co dzień masz 2 różne mięsa... Nie jest to może [...]
Gainer to odżywka o wysokiej zawartości węglowodanów (70-80% całego składu). Zródła węglowodanów to przeważnie glukoza/dekstroza oraz maltodekstryna. Jeżeli zależy Ci na suchej masie miesniowej to staraj się używać go sporadycznie , w celu uzupełnienia braków dietetycznych . Który najlepszy ? Sam musisz próbować . Patrz na skład ilość białka na [...]
rodzynki/żurawina suszona odpuściłbym, przetworzona dosładzana chemia, mleko, jak już to normalne 2-3,2% jak na mnie, 0,5% to już taka lura bez niczego, kukurydza konserwowa, chemia, nawet ktoś niedawno pisał, że za wiele to ona w sobie ma poza walorem smakowym, ser chudy na normalny półtłusty, bo po co dajesz w kolacji chudy twaróg żeby obok [...]
Panowie dzięki za wyrażenie opinii, wybiorę dla testu coś spośród waszych sugestii. Tak po marginesie brakuje takiej porównywarki z DOKŁADNYM opisem białek, porównaniem ile jakich aminokwasów, itp, lista składników dodatkowych, lista potencjalnych alergenów, podział ze względu na brak glutenu, laktozy, itd, itp. Czy nie zawiera składników z listy [...]
jakie wymagania :)) Skoro potrzebujesz to mozesz poświęcić pół swojego życia i tworzyć coś takiego, z czego potem będzie korzystać 0,05% potencjalnych klientów 'wariatów' sprawdzających często nic nieznaczące duperele, a co śmieszniejsze jakby sprawdzić na odżywianie czy sposób życia osób, które często doszukują się najdrobniejszych detali w [...]
W Twojej diecie występuje spora ilość mleka, aż 300ml. Jeżeli nie masz alergii na białka mleka, nietolerancji laktozy, zaburzeń hormonalnych, chorób autoimmunizacyjnych czy problemów z trądzikiem to jak najbardziej możesz je wprowadzić w umiarkowanej ilości do swojej diety. Niemniej jednak staraj się je wybierać z niskiej pasteryzacji, jak np: [...]
Jeśli chcesz zredukować tkankę tłuszczową musisz mimo wszystko wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i zrobić lekki deficyt rzędu 200-300 kcal. Opieraj swoje posiłki na dobrym źródle węglowodanów (kasze są bardzo dobre) , dobrym źródle białka czyli drób, ryby, jajka, wieprzowina, wołowina i do tego zdrowa źródła tłuszczy takie jak olej [...]
Niestety budowa masy mięśniowej nie jest prostym procesem i zdecydowanie wymaga pewnych podstaw, które są niezbędne, aby nasze mięśnie mogły rosnąć. Niestety nie jest to pływanie. Pod względem fizjologicznym, niewiele można zbudować mięśni pracując tlenowo, czy nawet dokładając do tego wysiłek beztlenowy, gdy oporem dla mięśni jest tylko woda. [...]
Wygląda bardzo źle. W pierwszym posiłku brak białka, zbędny gainer, przy takiej wadze wystarczy konwencjonalna żywność. Chcesz jeść kanapki - upiecz mięso, wędliny wywal. Masła daj, bo to suche, a tłuszczy masz za mało. Bułka pszenne jak i chleb pszenny - do zmiany. Następne dwa posiłki jałowe - są inne mięsa, inne źródła ww, warzywa świeże, [...]
Olej z pestek winogron ma bardzo niekorzystne proporcje kwasów tłuszczowych. Podobnie jak słonecznikowy, czy orzechy ziemne. Zdecydowanie warto go wyeliminować. Poza tym prawie 100g dziennie to abstrakcyjna ilość. Daj inne źródła tłuszczów. Ryby puszczowane rzadko. Bazuj na świezych/mrożonych. Możesz śmiało podbić ilość białka do 2g/kg. masy ciała.
Redukcja tkanki tłuszczowej jest głównym celem zdecydowanej większości kobiet. Szczególnie tej części, która nie ma większego pojęcia o kształtowaniu sylwetki i w większości przypadku cel ten jest źle dobrany. Wynika to prawdopodobnie z błędnego rozumowania, czym są mięśnie i jak wygląda sylwetka kobiety, która ma więcej mięśni. Pierwszym krokiem [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej jest celem wielu osób. Wynika to z różnych przyczyn. Najczęściej po prostu braku dbania o siebie, swoją sylwetkę i zdrowie. Ludziom nie zależy na tym, dopóki nie jest bardzo źle. Wtedy nagle okazuje się, że jest problem z uzyskaniem efektów. Wynika to z zaburzeń hormonalnych wynikających z długotrwałych błędów [...]
Kształtowanie sylwetki, jak i poprawa nawyków żywieniowych to bardzo prosty proces. Wystarczy tylko trzymać się zaleceń ku temu, czyli odpowiedniej diety i treningów siłowych. Bez tego niestety ciężko jest cokolwiek zmienić. W Twoim przypadku spacery nie wystarczą. W ten sposób niestety sylwetki nie zmienisz. Wiek nie jest przeszkodą ku temu, aby [...]
Kształtowanie sylwetki jest procesem, który w znacznym stopniu uzależniony jest od tego, jak się odżywiamy. Istotne jest w sytuacji, gdy chcemy zmienić jej wygląd, aby poprawić nawyki żywieniowe i zacząć jeść zgodnie z powszechnymi zaleceniami. Podstawą bez wątpienia będzie wyeliminowanie produktów przetworzonych, takich jak: - słodycze, - [...]
Istotny jest też czas spożycia posiłku przedtreningowego, nie można pominąć także jego objętości. Wszystkie wymienione źródła są ok, ważne by było to więcej niż 1h przed aktywnością oraz by nie "napychać się" co z pewnością obniży komfort treningu ( szczególnie przed treningiem nóg ) Nie można pominąć także białka w takim posiłki! Które białko [...]
Jak na Twoją aktywność fizyczną kalorii wyszło niewiele. Sugeruję zacząć właśnie od 2550 kalorii. Składniki odżywcze możesz rozłożyć standardowo w postaci 2 gramów białka na kilogram masy ciała, minimum 1 gram tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Tutaj z kolei masz wymienione zalecane źródła składników odżywczych, z których warto [...]
Poprawa będzie z pewnością odczuwalna. Jak w przyszłości uznasz, że jest Ci mało zwiększysz dawkę ale niestety lekarz już się pod tym nie podpisze a choćby ze sposobu dawkowania widać, że wie co robi, szkoda byłoby tracić fachowy nadzór. Szczególnie, że prolaktynę będzie trudniej zapewne upilnować w normach a sam wiesz jak jest na wysokiej. [...]
wartości bierz ze środka, nie z góry nie z dołu, tylko srodek, chyba że masz skrajnie dużo lub mało aktywności, ale obliczenia takie wydają się sensowne. Co do diety znikoma ilość warzyw, kiepsko z tłuszczami (źródła), kawa z mlekiem coś mało węgli, no i przed treningiem brak białka
Tak Rafix o to mniej więcej mi chodziło czy jak wiem że przekrocze do dobić kcal według planu czy zmienić na węgle, tłuszcze. Wiem że liczy się bilans w dluzszej perspektywie tygodniowej , tylko jak źródła podają żeby dostarczyć około 50% z węgli nie byłem pewien czy będzie problemem jak węgli będzie tylko 220 g a białka aż 150 g